Du som jobbar inom transport bör se till att din bil eller fordon har alla de viktiga sakerna som används som hjälpmedel. Samtidigt måste du tänka på dem utifrån ett säkerhetsperspektiv. Fundera över vad som kan ske på vägarna och hur olika saker kan underlätta, som exempelvis en dragkrok.

Det första du bör se över är givetvis om din bil har en lämplig dragkrok och vilka regler som gäller för just transporter och bärgningsbilar. Vissa fordon är utrustade med dragkrokar, andra måste köpas till bilen. På https://dragkrok365.se/ kan du hitta de olika modellerna som passar till olika bilar.

nödljus på bilBli en väghjälte

Arbetar du med bärgning och rycker ut när det sker olyckor är fordonets hjälpmedel ännu viktigare. En dragkrok är absolut A och O och måste helt enkelt sitta bak på bilen. Bilbärgning kan dessutom inbegripa tyngre moment än att bara dra ett litet släp efter sig. Du kanske måste bärga hela bilvrak en längre sträcka eller dra en bil med passagerare efter dig. En bärgningsbil kan därför vara tvungen att utrustas med flakbärgare, tungbärgare, garagebärgare och andra saker som krävs av en assistanskår.

Beroende på hur många ton eller kilogram bärgningsbilen får ta måste den ha utrustning som håller för släpet eller tyngden. Det beror också på hur och var bilen ska ta sig fram. En del bärgningsbilar måste ta sig igenom trånga gator med mycket folk medan andra enbart kör på motorvägarna. Vissa kräver också möjlighet till en kran som virar och drar släpet upp på fordonet.

En väghälte måste förutom en god kännedom om fordonets alla delar, också vara väl medveten om risker på vägarna, ha en bra lokalkännedom och kunna hantera människor i nöd när olyckan är framme. Först då kan du bli en verklig väghjälte och göra goda insatser!